Jeg har en grunnoppskrift som jeg bruker på stort sett alt av gjærbakst. Jeg regulerer sukkermengden og har litt mer egg i dersom baksten skal bli finere. Jeg baker alltid med skikkelig gjær, tørrgjær er kun til krise og pizzadedeig. Har en stor Kenwood kjøkkenmaskin som jeg ikke kan unnvære. Husk å etterheve på plate, har du dårlig tid så sløyf heller hevingen i bollen.
GRUNNDEIG
ca 2 kg hvetemel ( spar litt til utbaking)
250 gram smør (heimsmør til julebaksten)
1,2,3 eller ingen egg ( men baksten blir bedre med egg)
3 dl sukker ( til rundstykker, ha i mer til boller og kanelsnurrer
1 ts salt
1 pk gjær
1 liter melk ( H melk til JUL )
Ha ca 1,5 kg hvetemel, sukker,salt i mikseren, tilsett smøret. Når smøret har blitt gnidd inn i melet tilsettes gjær, egg og den tempererte melken.Tilsett litt mer mel, men spar et par dl til utbaking. ( husk for mye mel gjør baksten tørr ). La deigen gå i mikseren til den slipper kanten og har blitt seig. Heves til det dobbelte deretter trilles den ut på plate og må heve på nytt til det dobbelte;)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar